Nieuw product: BIKO

Designer Stan Maes stelt de nieuwe BIKO voor

Stan Maes is al sinds 1997 actief als designer en heeft over de jaren heen een ruime ervaring opgedaan in sectoren zoals sportartikelen, consumptiegoederen, professioneel gereedschap, verlichting en meubilair. Zijn diepgaande kennis van verlichting, originele concepten en professionele werkwijze overtuigden Multiline om met hem samen te werken aan de creatie van een uniek lichtsysteem. Het resultaat: BIKO. In onderstaand gesprek onthult Stan de geheimen van dit hoogwaardig lichtarmatuur met een decoratief karakter.

Kan je het ontwerpproces kort omschrijven?

Ideeën ontstaan steeds uit behoeften. Bij het ontwerp van een product zijn dit behoeften die in de specifieke markt aanwezig zijn. Het is de kunst om de juiste behoeften uit de markt te herkennen en te ontdekken. Hiervoor moet je als ontwerper constant met een open blik de tendensen waarnemen en filteren. De uitdaging is dan om een oplossing te ontwikkelen die enerzijds duidelijk differentieert ten opzichte van de bestaande producten en anderzijds technisch haalbaar is met de beschikbare middelen.

Bij BIKO werd gezocht naar mogelijkheden om een lineaire lichttechnologie te personaliseren.
Lineaire lichtoplossingen zijn gebaseerd op aluminium extrusieprofielen. Deze worden vooral aangeboden in wit en zwart. In tal van situaties is dit echter te beperkt. Door het werken met inserts uit verschillende materialen en kleuren kan de gebruiker de armatuur aanpassen aan het betreffende interieur. De keuze uit edele materialen tilt het ontwerp naar een hoger niveau.

Welke details vallen op aan de BIKO?

BIKO heeft een strakke en tegelijk krachtige uitstraling. De gefacetteerde vorm accentueert het gebruikte materiaal van de insert en legt tegelijkertijd de focus op het licht. Er is ook een diffuser met ribben beschikbaar. Deze zorgt voor een aangename lichtverdeling en geeft een mooi extra cachet aan het ontwerp. Hetzelfde rib-element is ook terug te vinden in de optionele spots. Dit toont goed hoe diep in detail gegaan werd bij het design van dit model.

Wat was jouw inspiratie voor de naam BIKO?

Compact en toch elegant; technisch en toch tactiel. Het is deze dualiteit die de inspiratie was voor de naam BIKO. BI voor twee, KO voor color.
Tegelijkertijd is dit een eerbetoon aan Steve Biko; een martelaar en symbool van het zwarte verzet tegen het apartheidsregime waar de dualiteit van de twee kleuren ook een belangrijke rol speelde, zij het in een minder harmonische manier.

Hoe verliep de samenwerking met Multiline?

BIKO is een voorbeeld van een harmonische samenwerking. Het ontwerp werd doorheen het proces gedragen en constructief geoptimaliseerd door het hele team, samengesteld uit mensen uit verschillende afdelingen met elk hun eigen expertise. Dit zorgt ervoor dat dit product in al zijn aspecten top is en nog lang vele interieurs zal opwaarderen.

Wil je meer info? Download hier de folder

Biko
Biko
Biko
Biko
Biko
Biko